Muista rantakanoistamme poiketen ui ja sukeltelee mieluusti, lyhytaikaisesta sukelluksesta pullahtaa pintaan kuin korkki. Syö etenkin vesikasvien osia. Pesii linjan Oulu-Joensuu lounaispuolella, runsain kanta etelässä. Valloitti Suomen vajaassa sadassa vuodessa, nykykanta n. 12 000 paria. Parikkalassa melko yleinen, Siikalahden parimäärä lähentelee sataa, syksyisin voi päätornilta nähdä liki tuhat nokikanaa. Esiintyy meillä maalis-huhtikuusta lokakuulle, ajoittain pieni osa kannasta yrittää talvehtia. Pääosa muuttaa Länsi-Eurooppaan. Metsästysaika 20.8.–31.12.

Nimi: Nokikana
Tieteellinen nimi: Fulica atra
Suku: rantakanat
Heimo: kurkilinnut
Tuntomerkit:
 

Sinisorsaa pienempi pyöreä ja tumma rantakana. On muita rantakanojamme isompi ja näkyvämpi. Valkoista nokkaa ja otsakilpeä lukuun ottamatta kokomusta. Pesimäpaikoilla kovaääninen ja aggressiivinen laji. Kovat ”kyk” -äänet lintuvesiemme tunnusääniä.