Ruokailee rannoilla ja niityillä. Pesimäkantamme painottuu rannikolle, mutta pesii myös paikoin sisämaan teollisuusalueilla. Maassamme arvioitiin pesivän 1990-luvun alussa 3600 paria, kanta on ollut kasvussa. Parikkalassa vain harvalukuinen muuttoaikojen vieras. Vienanmeren kantaa muuttaa etelärannikon ja Kaakkois-Suomen yli ajoittain näyttävästi toukokuun alussa ja elokuussa. Talvehtii Länsi-Euroopassa, viipyy Suomessa maaliskuulta lokakuulle.

Nimi: Meriharakka
Tieteellinen nimi: Haematopus ostralegus
Suku: meriharakat
Heimo: rantalinnut
Tuntomerkit:
 

Lähes variksen kokoinen, pitkänokkainen, tukeva kahlaajalintu. Helppo tuntea mustavalkoisesta värityksestään, pitkä nokka ja paksut jalat oranssit. Hyvin äänekäs, tavallisin ääni ”ko-pii”.