Asustaa peltojen ympäröimissä metsissä harvalukuisena aina Keski-Lappiin asti, etelässä yleisenä. Kannan koko n. 170 000 paria. Parikkalassa yleinen. Muuttoaikoina satapäisissäkin parvissa pelloilla. Viipyy meillä huhtikuusta lokakuulle, talvehtii Länsi- ja Keski-Euroopassa. Metsästysaika 10.8.–31.10.


Nimi: Sepelkyyhky
Tieteellinen nimi: Columba palumbus
Suku: kyyhkyt
Heimo: kyyhkylinnut
Tuntomerkit:

Lähes variksen kokoinen kyyhky. Päältä siniharmaa, alta valkea ja hailakanpunainen. Siipisulat mustat, siivenpäällystässä valkea leveä poikkijuova, kaulassa valkea sepel. Huhuilee kumeasti valoisaan aikaan ”hu-huu huu-huu hu”. Läpsyttää siipiään soidinlentäessään reviirinsä rajoja pitkin.